A szilva gyógyító ereje

A szilva gyógyító ereje!

A szilva (Prunus domestica) a rózsafélék családjához tartozó csonthéjas gyümölcsünk.

Számtalan fajtájának és változatának megkülönböztetése nem könnyű feladat, hiszen könnyen kereszteződnek  egymással. A gyümölcs említésekor általában a liláskék vagy sötétkék szemű fajták például a zamatos, viszonylag kicsi szemű Besztercei jutnak eszünkbe, s ezek éretlenül, azaz zölden pirosas árnyalatúak, de vannak már éretten is zöldes, pirosas és sárgás változatok. Összesen mintegy kétezer fajtája ismeretes. Tulajdonképpen a sárgás vagy zöldes ringlókat is a szilvákhoz lehet sorolni. Formájukat tekintve vannak hosszúkásak, tojás alakúak és gömbölyűek is. A hazai szilva szezonja a sokféleségnek köszönhetően júliustól egészen októberig tart.

Fogyaszthatjuk nyersen gyümölcsként, gyümölcssalátákban, kedvelt főzve, gyümölcslevesekben is. Az aszalt szilva kitűnő rágcsálni való, de jól illik egyes húsételekhez, különösen a vadakhoz. Az aszalt szilvában is meg van az, ami a friss gyümölcsben, ráadásul töményebben. Jótékony hatásai miatt kapta egyes vidékeken a csodabogyó nevet!

Lekvárként fogyasztva kiváló a rákos megbetegedések gyógyítására.

Jótékony hatásai:

Koleszterincsökkentő:
A vér koleszterin tartalma nem számít betegségnek, mert nem okoz fájdalmat de végzetes lehet, mert a vérerek elveszítik rugalmasságukat, a salak hatására a vér járata beszűkül, megemelkedik a vérnyomás. A szilva és az aszalt szilva tisztítja a vért, és csökkenti a vérnyomást, valamint a vér koleszterin szintjét.

Belső vérzésekre:
Belső vérzések kialakulásának több oka lehet. Ha a szervezet nem kap elegendő nyers gyümölcsöt és zöldségfélét, belső vérzés jelentkezhet. A gyógyszer rá az ásványokkal és vitaminokkal való ellátás, így hasznos lehet az aszalt szilva is.

Veseműködést serkentő:
A leáztatott aszalt szilvát főzzük úgy húsz percig. A kihűlt lének rendkívül magas ásványtartalma van. Ha naponta fogyasztunk ilyen lét, serkenthetjük vele a vese működését. A káliumnak és a szerves nátriumnak közös egymásra való hatásából alakul ki a szervezet vízháztartásának szabályozása.

Fáradtságűző:
Fáradságűző, regeneráló, frissítő kúrát is tarthatunk a szilvával. Kifejezetten nyugtató hatású.
B-vitaminnak köszönhetően az idegrendszerre és az agyműködésre is jótékonyan hat. A benne lévő B-vitamin nagyon fontos az idegrendszer számára, ezáltal segíti az agy anyagcseréjét, így segíti elő a megfelelő gondolkodást, tanulást, a memória működését.

Emésztési zavarok:
A máj leterheltségének első jele az emésztési zavarok megjelenése. Ha nem teszünk valamit az emésztéssel, a szervezet tovább romlik, a teher mind nagyobb lesz, mert a vér megtelt salakanyaggal. A szilvában az ásványok és vitaminok olyan mennyiségben vannak jelen, hogy az elfogyasztása után hamarosan jelentkezik az eredmény. A gyomorba kerülve a szilva serkentőleg hat a gyomor működésére, és a belek mozgására. A szilvában levő mangán hatására a szervezetben az emésztést segítő enzimek lökést kapnak. Emésztési zavarok esetén baj lehet a vas lekötésével akkor is, ha vaskivonatot szedünk. A természetes forrásból, az aszalt szilvából, a vas felszívódása sokkal sikeresebb.

Áldásos emésztőrendszeri hatások:
Nem hiába hívják a szilvát kék gyümölcscsodának, mivel magas ballasztanyaga salaktalanítja a beleket, megszünteti a székrekedést. Megköti a felesleges zsírokat, mielőtt azok a bélből felszívódva, felhalmozódnának a hasfalban, derékon, csípőtájékon, combon tehát még a fogyni vágyók is nyugodtan ehetik.
Nem véletlen hát, hogy fogyókúrázóknak melegen ajánlják. Napi 20 dkg szilva elfogyasztása olcsó, és ízletes, jó kiegészítője lehet egy fogyókúrás menünek.

Egyes megfigyelések alapján egy sor gyógyító tulajdonságát is megemlíthetjük. Csökkenti a köszvényesek reumások panaszait, jótékony vese- és májbetegek diétájában. A szilva gyümölcssavai serkentik a nyál- és gyomorsavtermelést, tehát fogyókúrázók vigyázat! étvágyfokozók is egyben. Indiai orvosok lázcsillapítónak is rendelik.

Szilvalekvár a rák ellen

Szabó Gyuri bácsi a bükki füves ember azt is elmondta, hogy rákban nem lehet meghalni, mert a szervezet öngyógyító, ilyenkor az immunrendszert kell erősíteni és az adott rákra való növényeket használni. Testünkben mindig vannak rákos sejtek és ezeket a szervezet normális esetben kordában tartja. Ha gyengül az immunrendszer, akkor képesek csak az elburjánzásra. Nagyon fontos, hogy higgyük, sőt, tudjuk, hogy a rák nem halálos ítélet. Abszolút gyógyítható!

Elmondta, hogy a székelyek mit használnak rákgyógyszerként, teljes hatékonysággal.
És ezt tudóscsoportok nemrégiben be is vizsgálták, igazolva a gyógymód hatékonyságát. Tehát Erdélyben egy nagyon egyszerű orvosságot használnak a rák gyógyítására. Szilvalekvárt. Igen, szilvalekvárt. A szilva gyógyító erejű, kimagaslóan magas az antioxidáns tartalma. Frissen is érdemes szezonban sokat fogyasztani belőle, de aszalt szilvaként is hatásos, valamint lekvárként is. Nos, nem csak hungarikum a kiváló házi szilvalekvár, de csodálatos erejű rákgyógyszer is.

Mi így főzünk szilvalekvárt cukor nélkül:

Hozzávalók: kimagozott szilva

Vas edényben 160 fokos sütőbe rakjuk, addig még levet enged közben néha megkeverjük. Majd visszavesszük a hőfokot 100-ra és addig sütjük míg megfelelő állagot nem kap, közben néha megkeverjük.

Ennyi az egész!

Pintér László gyógyító

Szeretet és Fény
Pintér László
a gyógyítás szolgálatában