Alapvető ismeretek és fontos tudnivalók 7. rész a porckorongsérv

A porckorongok alkotják a gerinc forgás- és súly­pontját. A teljesen egészséges porckorong közepén van a kocsonyás mag (nucleus pulposus), amely feszes-rugalmas és amelyet többrétegű ép szilárd burok (anulus fíbrosus) vesz körül. Állandó túlterhelés vagy kóros terhelés hatására a kocsonyás mag centrális helyéről kimozdulhat. A rostos kötőszövet (anulus fíbrosus) szerkezete megbomlik és beszakadások keletkeznek benne.

Porckorongsérv ideggyöki nyomással

Porckorongsérv ideggyöki nyomással

Ha a porckorongot ért terhelés egyoldalú vagy pontszerű, akkor a kocsonyás mag először elmozdul a helyéről. Ép külső burok esetén ez az elmozdulás csak átmeneti és nem végleges. A kocsonyás mag nyomás következtében létrejött elmozdulása a kötőszövetes tok kiboltosulását okozza. Ezt a kiboltosulást szak­knyelven protrúziónak hívják. A terhelés megszű­nésekor ez a kiboltosulás ismét teljesen eltűnik; de ennek előfeltétele az, hogy a kocsonyás mag és a kötőszövetes tok is rugalmas legyen. Ha a kocsonyás mag és a kötőszövetes tok szerkezete felbomlott és felros­tozódott, akkor a kiboltosulás a terhelés megszűnte után is fennmarad.

A kiboltosodás többféle irányba történhet; előre, balra, jobbra vagy hátrafelé (a gerincvelő irányába) is. Ha a kiboltosulás előre vagy oldalra történik, akkor itt elég hely lévén, nem károsít más képleteket. Ha azon­ban a porckorong hátrafelé (a gerincvelő vagy a ge­rincvelői idegek irányába) mozdul el, akkor nyomhatja a környező lágy, érzékeny szöveteket. A fokozatosan kialakuló, irreverzibilis elmozdulás jellemzője a fokozatosan kialakuló alsó háti fájdalom (lum­bágó). Ha a kitüremkedett porckorongszövet a gerincvelőt vagy a gerincvelői idegeket nyomja, akkor az ideg mentén végigfutó fájdalom jelentkezik. Ez a jel­legzetes isiászos panasz. A porckorongok kitürem­kedése esetén a fájdalom általában tompa, húzó jel­legű és lassan fejlődik ki.

Ha a burokszövet öregedési folyamata előrehal­adott, a burok törékeny és repedezett, akkor erősebb nyomás hatására a kocsonyás mag (nucleus pulposus) az elszakadt rostos gyűrűn (anulus fibrosus) keresztül részben kicsúszik és ezáltal kiszabadul a rostos gyűrű védelméből: ,porckorongelőesés”, szaknyelven prolapszus alakul ki. A prolapszusra jellemző tehát, hogy a centrális kocsonyás mag elhagyja az őt körül­vevő burkot. Ez az állapot visszafordíthatatlan. A porc­korong teljesen elveszti a funkcióját. Ha ez az állapot hirtelen alakul ki, akkor keletkezik az akut isiászos fájdalom.

Igen jellegzetes tünetek alakulnak ki, mindig attól függően, hogy a porckorong melyik ideget nyomja.
Enyhébb esetben az ideg lefutása mentén jelentkezik kisugárzó fájdalom. Nyújtásra fokozódik az ideg érzékenysége. Az orvos ezt úgy vizsgálja, hogy a beteg lábát kinyújtott helyzetben felemeli, ami egy bizonyos magasságban éles fájdalmat vált ki. Ezt nevezzük Lasègue-tünetnek. Ennek megléte mindig azt jelzi, hogy az ideget nyomja valami.

Ha a gerincvelői ideget további erős nyomás éri és ennek következtében a funkciója tovább romlik, ak­kor érzészavarok lépnek fel az érintett ideghez tar­tozó bőrterületeken. Először fokozottan érzékennyé válik a bőr érintésre, később, hangyamászáshoz” hasonló érzés alakul ki és bizsergés. Az ideget ért tartós nyomás következtében érzékelési nehézségek és zsibbadás jön létre. A legnagyobb terhelésnek kitett legal­só porckorong által nyomott ideg a comb és a lábszár külső oldalán okoz érzészavart. Ez a terület hirtelen teljesen érzéketlenné válhat. Ezzel együtt kieshetnek bizonyos reflexek is. A legalsó porckorong érintett­sége esetén az Achilles-ín-reflex >esik ki. Két vagy három csigolyával magasabban lévő porckorong érin­tettsége esetén pedig a térdreflex (patellareflex) hiányzik.
A fájdalomhoz, a reflexkieséshez és az érzékelés zavaraihoz erősebb nyomás hatására további funkciózavar is társulhat: az izombénulás. Először csak gyöngül az izomerő, majd a tartósan fennálló erős nyomás hatására teljes bénulás alakulhat ki. A legalsó porckorong esetében a „talphajlítók” funkciója gyengül. Extrém esetben teljes bénulás is kialakulhat, amikor a páciens nem képes lábujjhegyen járni.

Ha eggyel magasabban levő porckorongról van szó, akkor a talpemelő izmok jelentős gyengülése várható. Járás közben a páciens nem tudja a talpát kellően felemelni és húzza a lábát. Hasonlóan a sztepptáncos színészeknél jól ismert ún. szteppjáráshoz. Az ilyen páciensek előlábukat (lábfejüket) járás közben csúsz­tatják a földön és gyakran megbotlanak.
A gerincvelő alsó szakaszán alakulhat ki még a húgy­hólyag és a belek izomzatának rendkívül veszélyes bé­nulása. Ilyenkor szabályozhatatlanná válik a hólyag- és a bélműködés. Az izomműködést az ideg azonnali tehermentesítése, azaz a porckorong előesésének műtéti úton történő megszüntetése, ismét helyreállíthatja.

Ennyit a feltétlen fontos alapinformációkról amivel érdemes tisztában lenned, hogy értsd mit miért végzel, ha hasznos tanácsot kapsz!