kez-es-labzsibbadas

Kéz- és lábzsibbadás

Bizsergés / Zsibbadás karok, kezek, lábak

A kéz és lábzsibbadás oka lehet, hogy egy csigolya elcsúszott és nyomás alatt tarja a gerinccsigolyából kilépő idegpárt.

A csontkovács feladata, hogy megtalálja az idegi irritációt és a megfelelő módszert alkalmazza, hogy enyhüljön a nyomás. Ez visszaállítja az ideg áramlását egyben csökkenti a tüneteket, végül meggyógyítja a bőrirritációt, ami a tüneteket okozza.

A kéz és láb zsibbadás kezelhető megfelelően választott technikával, a fájdalmat zsibbadást nem elnyomni (tüneti kezeléssel, mint a fájdalomcsillapítók szedése), hanem megszüntetni kell.

Sokan tapasztalták már meg a bizsergést vagy zsibbadást a kézben, a karban, lábban. A „bizsergés”, vagy „elfekvés”  közös tünetek ezzel a problémával kapcsolatosan. Ezek a tünetek felléphetnek alvás közben, huzamosabb ideig tartó ülés közben, vagy olyan időszakokban, amikor hosszabb ideig tartja a karját a feje fölött (villanykörte cseréje, hajszárítás). Ha valaki gyakran érzi a bizsergést vagy zsibbadást a kezeiben előfordulhat, hogy diagnosztizálja magát (és ilyenkor a gondatlan orvos diagnosztizálja) és megállapítja, hogy a probléma (carpalis, csuklónál lévő) alagút szindróma. Gyakran ez a diagnózis nem megfelelő, nem ez az oka a zsibbadásnak és bizsergésnek.

Ha megnézzük anatómiailag, akkor azt látjuk, hogy a karokba és a lábakba a központból meglehetősen hosszan nyúlnak le az idegek és az erek. Az ujjhegyekig érő idegek a nyakból lépnek ki. Ha úgy gondoljuk végig a nyakból kilépő idegeket, ereket amik ellátják a kezet, mintha egy folyó lenne, akkor a nyak a víztározónak felel meg. Normális esetben a folyó akadálymentesen ellátja a tározóból a környező területeket. De mi történik, ha egy fa kidől és leállítja az áramlást? A szorult ideg vagy a korlátozott vérellátás eltompítja a jelet a kezekben és a lábujjakban. Nem csak a végtagokban, de még az ideg lefutás mentén is végig lehet bizsergés, zsibbadás.

A diagnosztikai probléma abból származik, ha csak csukló (carpalis alagút) alagút szindrómára gondolunk, hogy ilyenkor figyelmen kívül hagyjuk, hogy még számtalan helyen lehet nyomás alatt az ellátórendszer.

Az egyik leggyakoribb félreértés a csontkovács kezeléssel kapcsolatban, hogy az csak a gerinc kezelésére korlátozódik. Pedig a csontkovácsok a gerincen a lényegen keresztül valóban kezelik az egész idegrendszert.

Egy jó csontkovács mielőtt kezeléshez fog a tüneteknek megfelelően átvizsgálja a testet, aminek következtében pontosabban meghatározza, hogy hol van az elakadás helye (gerinc, a bordák mentén, felkar, könyök, vagy a csukló).

Ha zsibbad a kezed vagy lábad, akkor a csontkovács a legnagyobb esélyed, ara hogy megvizsgálja az érintett végtagnak a teljes hosszát és pontosan meghatározza a tünetek okát. A csontkovács megvizsgálja a kar vagy a láb teljes érintett szakaszát és meghatározza, hogy „feljebb a folyón” vannak-e és, ha vannak, akkor hol vannak a rendellenességek.

Ne hagyd, hogy egy lusta kezelő megfelelő vizsgálat nélkül hozzád nyúljon, mert úgy gyorsabban végeztek.

A csontkovács feladata, hogy megtalálja az idegi irritációt és a megfelelő módszert alkalmazza, hogy enyhüljön a nyomás. Ez visszaállítja az ideg áramlását egyben csökkenti a tüneteket, végül meggyógyítja a bőrirritációt, ami a tüneteket okozza.

A mozgatás az izmok feladata. Amennyiben tartósan a természetestől nagyban eltérő testhelyzetben tartózkodunk (pl: ülőmunka, autóvezetés…), ahol a támasztó, tartó rendszer nem tud hatékonyan működni, ott az izomzatnak kell bekapcsolódnia és besegítenie az adott testhelyzet fenntartásához, s ha ez nem jár együtt elmozdulással és tartós, az izom „túlműködik”, elfárad, feszes, görcsös és fájdalmas lesz.

A kézzsibbadás oka általában egy nyaki csigolya elcsúszása, melynek hatására a porckorong nyomást gyakorol a kilépő motoros idegre. Egyszerre többnyire az egyik karon jelentkezik, de nem ritka az sem mikor mind két kéz zsibbad.

A lábzsibbadás oka általában a derékszakaszon található alsó lumbágos csigolyák L3, L4, L5 valamelyikének az elmozdulása aminek hatására a porckorong nyomást gyakorol a kilépő motoros idegekre. Előfordulhat az egyik láb zsibbadása, de nem ritka az sem mikor mind két láb zsibbad.

Ezenkívül a zsibbadás oka lehet érszűkület is, de ebben az esetben a végtagok általában hamar kihűlnek és mozgásra hamar elfáradnak. A végtagok bőrszíne világosabb, mint a test többi felülete.

A zsibbadás kezelése egy holisztikus állapotfelméréssel kezdődik, majd a probléma oldásához megfelelő masszázstechnikát alkalmazok. Ezek után, ha szükséges akkor mobilizációt (orvosi gyógymasszőr kimozgatás) és manipulációt (csontkovácsolás, csontrakás).

Minden alkalommal arra törekszem, hogy megtaláljuk a probléma gyökerét és azt meg is szüntessük.

1 hozzászólás

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] isiász, nyakfájás, lúdtalp, gerincferdülés, porckorong elcsúszás, zárt porckorongsérv, kéz és lábzsibbadás, medence vagy keresztcsont elmozdulások […]

A hozzászólások nincsenek engedélyezve.