Nyirokmasszázs – nyirokdrenázs

Vizes lábak, duzzadt kezek, szemaljak. Vagy műtét után vagy, esetleg székrekedésed vagy krónikus mellhártya gyulladásod van. Ilyenkor jöhet egy nyirokmasszázs.

Nyirokmasszázs avagy nyirokdrenázs.

(ez a közlés a teljesség igénye nélkül a könnyebb megértést szolgálja, ezért igyekszik nélkülözni az orvosi szavak használatát és értelmezését)

Mi is a nyirokrendszer?
Miért lehet szükség nyirokdrenázsra?
Mikor ajánlott a nyirokdrenázs avagy a nyirokdrenázs indikációi?
Milyen kedvező hatásai vannak a nyirokdrenázsnak?
Mik a nyirokdrenázs kontraindikáció?

A masszázs kifejezés helyett inkább a drenázs szó használata a megfelelő, aminek jelentése víztelenítés, folyadék-, váladékelvezetés.
Fontosnak tartom, hogy itt nem a klasszikus értelembe vett masszázsról van szó, itt nem az izmokat stimuláljuk, hanem könnyed, puha inkább simogatónak tekinthető fogásokkal a nyirokrendszerre fejtünk ki hatást.

A kezelést általában testtájékokon végezzük, mint arc-dekoltázs, mellkhas, karok, has, lábak, hát, fenék. Ilyenkor egy-egy testtájék masszázsa átlagosan fél órát vesz igénybe. Lehet az egész testet is kezelni ez kb. 3 órát vesz igénybe. Én ezt nem vállalom, mert úgy vélem, hogy jobban megterheli a szervezetet mint az kívánatos, ezért inkább 2 alkalmat javaslok.

Mi is a nyirokrendszer?

A nyirokrendszer legkönnyebben az érrendszerrel hasonlítható össze. A vérerekhez hasonlóan teljesen átszövi egész testünket, de fontos különbség, hogy amíg az érrendszerünknek van egy saját motorja a szív, addig a nyirokrendszerünknek nincs ilyen saját motorja. Tehát ilyenformán nincs keringése, csak egyirányú áramlása azaz folyása lehetséges.

Jogos kérdés, hogy akkor mi tartja fenn ezt az áramlást?
Az áramlást a környező izmok, szervek összehúzódása és ernyedése, a szövetned nyomása, a nyirokerek falának aktív összehúzódása és a vénás érrendszerben lévő vér áramlásának szívó hatása biztosítja. Egyszerűbben fogalmazva amíg mozgunk addig van nyirokáramlás is.

Következő jogos kérdésként felmerülhet, hogyha ennyi minden biztosítja az áramlást, akkor miért lehet szükség nyirokdrenázsra?
Ennek a kérdésnek a megválaszolása előtt meg kell előbb értenünk, hogy mi is a feladata a nyirokrendszernek.
Szinte mindenkinek fájt már a torka és járt vele orvosnál. Ekkor az orvos megtapintotta a torkán lévő nyirokmirigyeket, nyirokcsomokat és megállapította, hogy megvannak dagadva. A magyarázat tehát az, hogy a nyirokrendszernek a megfelelő sejtközi folyadék háztartás karbantartásán kívül szűrő, méregtelenítő, salaktalanító szerepe is van!
A nyirok megszűri a porszemcséket, festékszemcséket, baktériumokat……..stb., és normális esetben ezeket ki is vezeti az érrendszerünkön keresztül a szervezetünkből.
Ugyanakkor ezek az idegen testek le is rakódhatnak gátakat képezve a nyirokereken annak megfelelő működését akadályozva. A nyirokrendszer sokkal nagyobb hálózatban található testünkön, mint az érrendszer ezért itt a kisebb területeken lévő elakadásokat talán észre sem vesszük, vagy nem tulajdonítunk neki jelentőséget, mert nem olyan agresszívak, mintha a vérrendszerünkben lévő elakadás lenne.
Tehát a kérdésre a válasz a mai világunkban a legegészségesebben élő városi embernek is javaslom a nyirokmasszázst, megelőzés és karbantartás céljából.
Példaként említeném, minap, hogy ezen állításomat igazoljam, egy teljesen egészséges sportolón végeztem mellkas masszázst. A folyamat alatt kétszer kellett kimenni a mellékhelyiségbe. A nyirokdrenázs végeztével megkértem értékelje azt, mondja el az érzéseit. Magát a folyamatot közömbösnek írta le (itt még egyszer meg kell jegyezzem egy egészséges férfi sportolóról van szó), de kiemelte, hogy ennyi idő alatt ő még sosem ment el ennyiszer a mellékhelyiségbe.
Következésképp még ő nála is beindult egy méregtelenítő, váladék kivezetési folyamat.

Mikor ajánlott a nyirokdrenázs avagy a nyirokdrenázs indikációi?

 • A folyadékegyensúly megtartása érdekében;
 • Regenerálás;
 • Acne;
 • Minden pangásos állapotnál: rosacea, arcödéma, vérömleny;
 • Könyzacskó kezelése;
 • Keloid, atrophia;
 • Terhességi lábödémák, bőrelváltozások, terhességi csíkok;
 • Fogyókúrázóknak a rugalmasság megtartása miatt;
 • Minden olyan bőr elváltozás ahol fehérje túltengés áll fenn: allergia, krónikus ekcéma, égések, krónikus megfázások, hajhullás;
 • Panniculitis: a bőralja zsírszöveteinek gyulladása. Főleg középkorú nőkön előforduló betegség, melyet láztól kísért csomók jellemeznek. A bőr piros ödémás, ízületi fájdalmakkal is járhat.

Milyen kedvező hatásai vannak a nyirokdrenázsnak?

 • Hat az idegrendszerre: A vegetatív idegrendszerben aktivizálja a paraszimpatikus részt, a páciens nyugodt és álmos lesz. Hat a reflexre és a fájdalomérző reflexpályákra. A jól kivitelezett nyirokdrenázzsal a védekező gátló sejteket aktiváljuk.
 • Hat az immunrendszerre: amikor nyirokdrenázst kivitelezünk a folyadékegyensúly normalizálódása által a sejtszintű védekezés is hatékonyabbá válik.
 • Hat a kötőszövetre: A nyirokerek izgatásával eltávolítjuk a nagymolekulájú anyagokat a kötőszövetből. Ilyen anyagok (méretük miatt csak a nyirokrendszer által szállítható el): a fehérjék, sejtek, vírusok, toxinok, salakanyagok.

Mik a nyirokdrenázs kontraindikáció?

 • Akut gyulladások: elfertőződés miatt;
 • Friss trombózis: embólia veszély miatt;
 • Pajzsmirigy túlműködés;
 • Asztma;
 • Alacsony vérnyomásnál legyünk óvatosak;
 • Menstruáció alatt a hasat nem masszírozzuk;
 • Daganatos megbetegedések;
 • Legyengült, lázas állapot.

Az alábbi leírást fontosnak tartom a nyirokrendszer működésének megértésére.
Idézet a Magyar Természetes Gyógynövények (addwebsitefree.com/blog/termeszetes-gyogynovenyek) oldalról: “A nyirokrendszer csodálatosan összetett szerkezet. Kéz a kézben működik együtt a vérkeringéssel és az emésztő rendszerrel. A vérkeringésben a friss oxigénes vér a tüdőkből a szív felé halad az egyre vékonyabb artériákon, míg eléri a legvékonyabb ereket, a kapillárisokat. Ezekben a mikroszkopikus vékony csövekben cserélődik a vérben levő oxigén és tápanyagok, a körülötte levő sejtekben elhasználódott anyagokra. A kapillárisok ezt követően fokozatosan egyre vastagabbá válnak, vénákká formálódnak, és ezeken keresztül jut vissza a oxigén nélküli, elhalt sejtanyagokat tartalmazó vér a tüdőkbe, majd a szívhez, majd innen folytatja végeláthatatlan keringését.

A vérrel érkező folyadékok, a nagy protein molekulák megszöknek ezekből a kapillárisokból, melyekhez még a test minden sejtjéből kiválasztott “hulladék” és folyadék is csatlakozik. Ezek a folyadékok kis helyen, a sejtek között gyűlnek. Ha ezek az anyagok valahogy nem tudnának eltávozni, elkezdenénk dagadni, mint a béka, és 24 órán belül meghalnánk. Szerencsére van egy teljesen különálló keringési rendszerünk, a nyirokrendszer, mely képes felszívni és eltávolítani ezeket a folyadékokat, proteineket és elhasználódott anyagokat.

A kiterjedt nyirokhálózat több száz kilométernyi csőből áll, melyek a teljes testet behálózzák. Ezeken a vezetékeken keresztül minden anyag visszajut a vérbe, ahol elhasználódik, majd a testből eltávozik.

A nyirokvezetékek mentén körte formájú tömeg található, melyet nyirokcsomónak nevezünk. Szűrőként működik, antitesteket állít elő, amikor idegen proteineket észlel. Bizonyára Ön is tapasztalta a gyengeséget és a megdagadt nyirokcsomót. Rendszerint annak eredményeként, amikor az antitestek küzdtek egy fertőzés ellen, magában a nyirokcsomóban vagy a nyirokrendszer valamelyik részében.

A keringési rendszerből megszökő folyadék visszajuttatásán és az immunrendszer számára antitestek létrehozásán kívül a nyirokrendszernek egy másik, nagyon fontos funkciója is van. Csomósítsa a nyirokszöveteket, más néven Peyer-plakkokat, a vékonybélen keresztül. Más tápanyagoktól eltérően, a zsírmolekulák általában túl nagyok ahhoz, hogy közvetlenül felszívódjanak a bélből. Helyette, ezek a plakkok szívják el, és továbbítják a nyirokrendszeren keresztül, majd elengedik a véráramba. A belekből felszívódó összes zsír 80-90%-a igényli az nyirokrendszer segítségét.

Amikor a fő betegségeket kezelik, alig veszik figyelembe a nyirokrendszert. Az orvosegyetemistákat arra tanítják, hogy a nyirokrendszer azért fontos, mert ebből észlelhető az ödéma pontja, a szövetekben felgyülemlő folyadék, azaz duzzanat a lábon, a bokáknál és a kezeken. Az ödéma teszt meglehetősen egyszerű. A duzzanatnál egy újjal megnyomják a bőrt, majd gyorsan elengedik. A bőr benyomva marad, azaz egy kis mélyedést formáz, amely egészen addig megmarad, amíg a sejten kívüli folyadék nem tér vissza a helyére. Ez 5 és 30 mp közötti idő lehet. Sajnos a kutatások azt mutatták, hogy a benyomódásos ödémát és a folyadék visszatartást nem lehet észrevenni, amíg a sejten kívüli folyadék mennyisége nem haladja meg 30%-kal a normális szintet. Más szavakkal, már jóval előbb kialakulhat a komoly nyirokrendszeri probléma, mielőtt felismerhetővé válik.

Különböző problémák keletkeznek, amikor a nyirokfolyadék áramlása lelassul, és a folyadék felgyűlik a sejtek körül. Először az egyedi sejtek távolodnak el a kapillárisoktól. Az átadott oxigén és tápanyag szintje lecsökken. A megerőltetéstől és stressztől a sejtek elpusztulhatnak vagy arra kényszerülnek, hogy túlélve a saját mérgező melléktermékükben éljenek. Az az állapot a szervek degenerálódásához és leépüléséhez vezet. Például a szívből rosszul távozó nyirokfolyadéka szövetek sérülését okozhatja, sőt még szívleállást is. Hasonló probléma történik a májban, vesékben és más szervekben.

A folyadék sejteken kívüli felgyülemlése kitágítja azon a területeken levő szöveteket. Minél tovább tágulnak, és minél hosszabb ideig marad fenn ez az állapot, annál nehezebben áll helyre.

Az egészségügyi problémáktól függetlenül a legtöbb orvos azt feltételezi, hogy a nyirokrendszer megfelelően működik. Ez a feltételezés a beteg állapotát veszélyezteti. A kutatások azt mutatták, hogy az öregedés folyamán szerveink degenerálódni kezdenek. A csecsemőmirigy az immunrendszer fő alkotórésze. Ez felelős a nyirokrendszer megfelelő fejlődéséért, de öregkorban gyakorlatilag nincs jelen. A Peyer-plakkok az öregedés során egyre kisebbé válnak és bizonyos betegségek hatására gyakran elpusztulnak.

Cayce azt tapasztalta, hogy az általános egészség és a test jóléte a Peyer-plakkok egészségéhez kapcsolódik. Számtalan esetnél állította, hogy bizonyos összetevők alakulnak ki ezekben a plakkokban, melyek az idegrendszer integritásának fenntartásában szükségesek.

Lehet, hogy igaza van. A mai napig nem értik a csecsemőmirigy és a Peyer-plakkok funkcióját és fontosságát.

Minden egészségügyi probléma esetén meg kell kísérelni a nyirokrendszer funkcióinak javítását. Ez vonatkozik az AIDS, szívbetegség, hasmenés, és minden más esetben. Nem létezik olyan gyógyszer, mely javítani képes a nyirokfolyadék áramlását, mindazonáltal, könnyen kezelhetjük a feladatot ricinusolaj alkalmazásával.

Amikor a ricinusolaj felszívódik a bőrön keresztül, néhány rendkívüli esemény történik. A vérben található lymphociták száma megemelkedik, amely pozitív hatással van a csecsemőmirigyre és / vagy a nyirokszövetekre.

A nyirokfolyadék áramlása is emelkedik a szervezetben. Ez felgyorsítja a sejteket körbevevő méreganyagok eltávozását, és csökkenti a megdagadt nyirokcsomók méretét. Eredményeként általános javulás tapasztalható a szervek működésében, csökken a fáradtság, illetve a depresszió.

A mérgezés csökkenésével a nyál pH értéke is kevésbé savassá válik, mely mutatja a javuló egészséget. A Peyer-plakkok hatásosabban szívják fel a zsírsavakat, ezek fontosak a növekedéshez és helyreállításhoz szükséges hormonok képződésében.”

3 válaszok

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] izommerevség (görcs), ami elzárja a kapillárisokat. Így megakadályozza a megfelelő vér és nyirokkeringést egyben a méregtelenítést. Hatására az érintett területen felgyülemlenek a méreganyagok. […]

 2. […] izommerevség (görcs), ami elzárja a kapillárisokat. Így megakadályozza a megfelelő vér és nyirokkeringést egyben a méregtelenítést. Hatására az érintett területen felgyülemlenek a méreganyagok. […]

 3. […] elfáradt görcsös, csomós izmon keresztül, nem áramlik megfelelően a vérellátás, lassul a nyirokkeringés romlik az anyagcsere. Ezek összeségeként megállapítható, hogy méreganyagok halmozódnak fel […]

A hozzászólások nincsenek engedélyezve.