isiasz

Isiász

Isiász (idegbecsípődés, idegzsába). Bármilyen esetben, amikor a csigolyák egymáshoz képest természetellenesen elmozdulnak, isiász alakulhat ki.

Ennek két tipikus fajtája van:

  • csigolyatest nyomja a gerincből kilépő ideget; ez könnyen kezelhető közvetlen az idegbecsípődés után, illetve ha a gyulladás már csökkenőben van
  • maga az idegszál elmozdul; ekkor nehéz helyre tenni az ideget, ugyanis a manipuláció csak a csontokra hat. Ebben az esetben ajánlott energetikai kezelést is végezni.
Isiász, ülőideg, ülőideg lefutása

Isiász, ülőideg, ülőideg lefutása

Megjegyzendő, hogy ez a két típusú isiász egyszerre is előfordulhat. Isiásznál általában a beteg nem tud kiegyenesedni.

  • Ez lehet ugyan porckorongsérv is, de a porckorongsérv az isiásszal ellentétben nem egyik pillanatról a másikra alakul ki. Vannak jellemző előzményei is, így például előzőleg is fájdalmas, majd egy mozdulattól kialakul.
  • Az isiász esetében előtte nem fájdalmas az érintett terület. Ha valakinek már többször voltak isiászos tünetei, és elmondása szerint mindig egy bizonyos mozdulatnál jön elő, akkor szinte biztos, hogy az isiász. Ha viszont ez az első ilyen eset, akkor nagyon körültekintően kell eljárni, annak érdekében, hogy a megfelelő diagnózis szülessen, mert lehet lumbago is ami egy enyhébb változat.

Isiásznál az alsó végtagra lefutó ülőideg is nyomás alá kerül, a deréktáji keresztcsonti fájdalom az alsó végtagba sugárzó fájdalommal jár együtt, sőt, érzészavar, zsibbadás és átmeneti bénulással járó mozgászavar is kialakulhat

Az isiász kezelése egy holisztikus állapotfelméréssel kezdődik, majd a probléma oldásához megfelelő masszázstechnikát alkalmazok. Ezek után, ha szükséges akkor mobilizációt (orvosi gyógymasszőr kimozgatás) és manipulációt (csontkovácsolás, csontrakás).
Minden alkalommal arra törekszem, hogy megtaláljuk a probléma gyökerét és azt meg is szüntessük.

Van, hogy egy kezelés is meghozza az elvárt siker, de a makacsabb esetekben is általában elég 4-6 alkalom.
A gyógyulási-rehabilitásciós folyamathoz minden esetben hozzájárul az otthon végzendő tornagyakorlatok, esetleg a munkahelyi körülmények és a nem kívánatos szokások megváltoztatása is.

Az isiász kezelhető megfelelően választott technikával, a fájdalmat nem elnyomni (tüneti kezeléssel, mint a fájdalomcsillapítók szedése), hanem megszüntetni kell. 

1 hozzászólás

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] A csontkovácsolás hatásos gyógymód lehet: derékfájás, hátfájás, fejfájás, lumbágó, isiász, nyakfájás, lúdtalp, gerincferdülés, porckorong elcsúszás, zárt porckorongsérv, kéz és […]

A hozzászólások nincsenek engedélyezve.