Medvehagyma gyógyító ereje
A MEDVEHAGYMA
Medvehagyma nevét alighanem arról kapta, hogy kora tavasszal a barnamedvék erőszeretettel fogyasztják friss zöld leveleit. Csak kevesen tudják, hogy a medvehagyma gyógyhatása
erősebb a fokhagymáénál is. Ennek oka az lehet, hogy a tavaszi növényekben fokozottan jelennek meg az antioxidáns vegyületek.
Nemcsak azért érdemes fogyasztani a medvehagymát, mert ízletes, hanem azért is, mert igazi tavaszi energiabomba: frissíti, erősíti a szervezetet és sok vitamin van benne.
A medvehagyma nagyon jót tesz a téli időszakban ellustult bélrendszernek. Fokozza az étvágyat és az emésztőrendszer működését, rendbe teszi a gyomrot. Magas C-vitamin tartalmának köszönhetően segíti a szervezet ellenálló-képességének a működését, amire a hosszú, sötét és hideg téli hónapok után igencsak szükségünk lehet.
Talán a barnamedvék is ezért fogyasztják?!
Salaktalanítja a szervezetet, nemcsak az emésztőrendszert, de a veséket és a húgyhólyagot is tisztítja. Egyes szakemberek szerint pedig a hörghurutra hajlamosaknak is ajánlott minél több medvehagymát fogyasztani, mert segít felszakítani a letapadt váladékot.
Krónikus betegségekre is ajánlott
Vérzsírszintet csökkentő hatása is ismert. Tudományos megfigyelések szerint vérnyomáscsökkentő hatású, lassítja a koleszterin lerakódások kialakulását az érfalban, javítja a végtagok keringését. Laboratóriumi körülmények között a fokhagyma és a medvehagyma a vérszérum koleszterinszintjét csökkentették. Szerves oldószerekkel képzett hagymakivonatok a koleszterinszintézist jelentős mértékben (akár 40 százalékban) mérsékelték. A hagyma rendszeres fogyasztása a koleszterinszint csökkentésének és így számos szív-érrendszeri megbetegedés megelőzésének természetes gyógymódja.
U.i.:
Mindent érdemes kipróbálni, ami valóban „gyógyszer” és használ az egészségünknek!!