Hajolás vagy guggolás

MIÉRT OLYAN KÁROS A HAJOLÁS?

Ne hajolj, inkább térdelj!

Ez az egyik legalapvetőbb és legfontosabb tanács, rendkívül egyszerű, de hétköznapi megvalósítása mégis nehéz. Ha csak ezt az egy tanácsot sikerülne a mindennapok során következetesen megvalósítanod, ez olyan lenne a gerincednek, mintha naponta kará­csonyt ünnepelne.

MIÉRT OLYAN KÁROS A HAJOLÁS?

Hajolás közben a hátunkra két káros tényező hat. Először is amikor lehajolunk, súlypontunk előrehe­lyeződik. A súlypont­nak a test középpontjától való eltávolodása követ­keztében a terhelés extrém mértékben fokozódik.

A mechanikai törvények szerint:

Erőkar

Erőkar

összterhelés = teherkar (erőkar) x teher (erő)

Ez azt jelenti, hogy ha letérdelünk, akkor a test súly­pontja kb. 20 cm-rel kerül a gerinc elé. Előrehajláskor pedig kb. 40 cm-rel helyezzük előre a súlypontot, tehát ezzel megduplázzuk a terhelést. Akinek hosszú a gerince, annak a súlypontja 60 cm-rel is előbbre kerülhet, ekkor pedig a terhelés már meghárom­szorozódik. Az egyébként könnyen felemelhető súly emeléséhez már háromszor nagyobb erőkifejtésre van szükség.

Az erőkifejtés megháromszorozódása azt jelenti, hogy a porckorongra háromszor nagyobb teher nehezedik.

Ezt az egész helyzetet továbbrontja még egy másik káros hatás is. Ha letérdelünk, a gerincünk egyenes marad. Amikor előrehajolunk, akkor a gerincünk egy ívet ír le. Hajoláskor a terhelés nem egyenletesen osz­lik el a porckorongok egész felületén, hanem főleg a porckorongok elülső peremét éri a terhelés. A fokozott terhelés kifejtéséhez szükséges foko­zott izomerő hatása ráadásul még egy kisebb felületen érvényesül. A lágy központi mag hátrafelé préselődik és nekifeszül a hátsó szalagnak. Szabályosan nekinyomódik a gerincvelőnek is.

Százszor és százszor ját­szunk így a sorssal, tesszük próbára hátunk tűrő­képességét. Ezért tekinthetjük ezt a tanácsot egyik legnagyobb jótettnek annak érdekében, hogy ne kelljen fájdalommal élnünk.

Valósítsd meg a gyakorlatban is, térdelj mindig le! Számold csak meg, hogy ma hányszor kapod rajta magad, hogy nem térdelsz, hanem előrehajolsz.

Pintér László gyógyító

Szeretet és Fény
Pintér László
a gyógyítás szolgálatában