Gerincferdülés kezelése

Ez egy igazi sikersztori ami egy kedves 16. életévében járó kliensemről szól.

Így  kezdődött az egész:

László és Anyukája 2012. december 6.-án felkerestek, hogy tudnék-e segíteni Lászlónak.

A probléma:

Lászlónak évek óta elhúzódó és folyamatosan romló gerincferdülése van, aminek megoldását a jelenlegi orvostudomány már csak az operációban látja. Erről ők hallani sem akarnak, azt a döntést hozták, hogy előbb minden mást kipróbálnak. Úgy gondolják, hogy eddig is megtettek mindent, amit javasoltak nekik, de az utóbbi időben mégis felerősödött a romlás. Rám az Interneten találtak. (véletlenek nincsenek)

“Az orvosi anamnesis 2012.11.28.:

Születéskori problémát nem említenek. Kezelt belszervi betegség nincs. 11 évesen derült fény a gerincferdülésre, akkor a görbület 27 fokos balra convex dorsolumbalis és 45 fokos jobbra convex dorsalis görbület. 2-3 évig fűzőt hordott. 2012 novemberben készült felvételek balra convex dorsolumbalis 48 fokos, a  jobbra convex dorsalis görbület 57 fokos.

Orvosi javaslat:

Az elmúlt év során észlelt közel 10 fokos progressio miatt műtéti kezelés szükségessége merült fel.

(A történeti hűség végett fontosnak tartom megjegyezni, hogy szóról szóra idéztem az orvosi véleményt!)

A saját anamnézisem:

Az állapotfelmérés és a leletek megismerése során kiderült, hogy Lászlónak a lágyéki és a felső háti szakaszán is nagymértékű 40 fokot meghaladó kanyarodás (scoliosis) van a gerincében, már kialakult bordapúpja van. Ízületei lazák. Izmai gyengék és gumiszerűen rugalmasak. Izomereje gyenge egy fekvőtámasz tartását sem képes kivitelezni. Bokái befelé fordulnak. Túlsúlyos, serdülő. Amit ő ebből az egészből érzékel a látványon, a gyógyulásra történő erőfeszítéseken kívül, hogy néha fáj a jobb oldali lapockája alatt. Kedve jó, de beárnyékolja mindennapjait a gerincproblémája. Fűzőjét 3 hónapja nem hordja, mert a kényelmetlenségen kívül a hozzáfűzött eredményt nem hozta meg. Közel három évi viselés során csak folyamatos romlás állt be. Tornától eltiltották. Úszást és gyógytornát javasoltak. Laci néhány évig úszott, hetente egyszer járt gyógytornászhoz. Egy évig heti két alkalommal Dévény kezelésben részesült, majd annak eredménytelensége miatt a kezelést abbahagyták.

Ami nem derült ki, hogy vajon mikor keletkezett, mikor is indulhatott el ez a folyamat, ezért megkértem az anyukát, hogy keressen Laciról gyerekkori állóalakos fényképeket. Erre az adatra csak azért van szükség, hogy tisztázva legyen mennyi idő telt el azóta, hogy a “gerincferdülés dolgozik, mennyi hátrányt kell ledolgozni”! A kliens tudatosítása, arra nézve, hogy neki is sok tenni valója van, az Ő aktív közreműködése nélkül nem működik semmilyen terápia sem. Következő találkozóra kaptam egész alakos fotókat. 3 évesen minden rendben, kis peckes gerincű gyerek. Öt évesen már túlsúlyos gyakorlatilag az első találkozásunk alkalmával látott kép kisebb méretű lenyomatát láttam. Megállapítható, hogy az eredő 3-5 éves kora között keletkezett.

Mi történt Lacival 3-5 éves korában?

A kérdés adott volt, egyértelmű, hogy mikorra datálható a probléma forrása, de mi is lehetett ez?  Kiderül, hogy Laci szüleivel együtt Kanadába repül 3 évesen és 5 éves kora után jönnek vissza Magyarországra. Ugyanebben az időszakban Lacinak asztmás megbetegedése is van. Tehát Lacit traumák sora éri 3-5 éves koráig. Kanadában egy idegen nyelvű közegben kezd el óvodába járni………..Tudattalanul, de kialakított egy védelmi rendszert maga körül. Túlzott rugalmasság és túlsúly plusz fulladásos rohamok, gyors növekedés.

Most már tudjuk mikortól és mit kell megoldani!

Belefogtunk Lacival a munkába. Azóta is hetente egyszer találkozunk. Ma ott tart, hogy sok más és egyéb fizikai gyakorlat mellett képes 10 szabályos fekvőtámaszra. Tanulmányi eredményei javultak, pedig saját elmondása alapján kevesebb időt szán a tanulásra. Közérzete, önbecsülése nagyot nőtt. Az iskolában már nem húzódik félre amikor tornaóra van, hanem végzi az Ő gyakorlatait és be-be kapcsolódik a többiek gyakorlataiba is. Van, hogy őt kéri fel a tornatanár egy-egy derékerősítő gyakorlat bemutatására. Lacinak CÉLJA, CÉLJAI is vannak, amit sok felnőtt ember sem mondhat el magáról.

Miért íródott meg ez a levél?

Mert László nem rég volt egy orvosi kontrollon, amit már mindenki nagyon várt. A kontroll eredménye: Laci gerincferdülésének romlása megállt, sőt 4 fokot javult. Laci és hozzátartozói is és jómagam is fülig érő szájjal vettük tudomásul az eredményt (amiben persze biztosak voltunk mindannyian, de kellett egy visszaigazolás mindenkinek). “Nincs lehetetlen csak tehetetlen” tartja a mondás.

Egy kis intermezzo a végére:

A kezelő orvos nem igazán értette mi történt. Nem igazán örült, hogy Laciék magánakcióba fogtak. Lászlóék elmondták, hogy speciális személyre szabott gyakorlatokat hajt végre. Az orvos konstatálta, majd megerősítette, hogy folytassák, de azért javasolja, hogy menjenek el egy gerincsebész kollégájához is véleményezésre. Azután hogy hol és milyen is az a terápia amit Laci kap, – hátha segíthetnek vele másnak is, – abszolút nem érdeklődött.

Mindenesetre mi folytatjuk a megkezdett munkát, most már erőteljesebb mentális gyakorlatokkal is kiegészítve.

 

Pintér László gyógyító

Szeretet és Fény
Pintér László
a gyógyítás szolgálatában