Gerinc és a porckorong

A gerincoszlop Legfőbb összekötő szervünk a gerincoszlop, amely összekapcsolja a fentet a lenttel. A gerincoszlop úgy viselkedik, mint egy funkcionális egység, de 33-34 különálló csontból áll: 7 nyak, 12 hát, 5 ágyék, 5 keresztcsont és 4 vagy öt farkcsont-csigolyából. Ezek közül a felső 24 mozgatható, az alsó 9 vagy 10 keresztcsonttá és farkcsonttá nőtt össze. A gerincoszlop funkcionális egységéhez hozzátartozik még az őt körülvevő támasztórendszer 550 izma, 440 ina és szalagja, amelyek gondoskodnak a stabilitásról és lehetővé teszik a 144 kis ízület hatékony mozgathatóságát.

 

Porckorong problémák

Gerinc

Gerinc


A tudatos fizikai, de főleg a tudattalan szellemi-lelki túlterhelés teljes súlya kihat a porckorongokra. A sérvek 90 százaléka a legalsó három porckorongot éri, és főleg az utolsó kettőt. A porckorongsérvben az a tendencia testesül meg, hogy a növekedő nyomás elől oldalra kell kitérni. Az egészséges rugalmas kocsonyás mag a porckorong belsejében normális esetben minden nyomó terhelés elől a kinyújtott oldal felé tér ki. Ha elveszíti rugalmasságát, akkor már nem képes olyan jól kitérni. A nyomás terhének növekedése esetén tehát fokozódik a külső rostgyűrűben előforduló szakadás veszélye. Ilyenkor a mag már a normális nyomó terhelés közben is kitér a védőgyűrű hasadékán, és heves fájdalmat okozva nyomja az ott lévő idegeket. A tipikus isiász esetén ez a nyomás, fájdalom egészen a lábszárig és tovább a lábfejig is kiterjedhet. A kipréselődött porckorong ritkábban középen, a gerincvelő irányába fejt ki nyomást. Ilyenkor a fájdalom azokban az alsó testtájakban érzékelhető, amelyekből a megszorított idegszálak erednek. Akut sérvek után a kipréselődött mag gyakran újra visszacsúszik magától, sok esetben úgynevezett akasztással (súlyfürdő) vagy kiropraktikus manipulációkkal lehet ismét visszatéríteni.

A valódi megoldás az lenne, ha a nyomás alatt álló lágy részt megszabadítanánk a nyomás terhétől, hosszú távon pedig ki kellene szabadítani a szorult helyzetből. Végső soron az útjukból kitért eseményeket kell helyretenni szellemi-lelki síkon. Amennyiben a porckorongsérv hosszabb ideig fennmarad, akkor a kezdeti bizsergéstől és az olyan érzésektől kezdve, mintha hangyák futkároznának, egészen a bénulásokig kerülhet sor megbetegedésekre.

Míg a masszív csigolyatestek a terhet viselik. A gerinccsatorna, amely a csigolyák egymás fölött elhelyezkedő üregeiből alakul ki az érzékeny gerincvelőt védi. A gerincvelő idegei mindig két szomszédos csigolya között nyúlnak ki. A hátcsigolyák egyúttal a bordák kis csigolyafelületeivel is rendelkeznek, és így lehetővé teszik a mellkas légzéstől függő mozgását. A gerincoszlop fő részeinek különböző mozgékonysága lényegében a szalag- vagy/és a gerinccsigolyák közti korongokon (porckorong, discus) alapul. Minden ilyen korong (porckorong, discus) nyálkás folyékony anyagú, kocsonyás magvat tartalmaz. Újszülöttek esetében 88 százalékban, de még idős korban is 70 százalékban vízből áll. E körül a lágy alakját változtató mag körül rostos körszerkezet helyezkedik el. Ez korlátozza mozgásában a lágy magot, és a porckorongot a szó szoros értelmében formában tartja.

porckorong sérv

porckorong sérv

Normális esetben 30-50 kg súly nehezedik a porckorongokra. A porckorongok a terhelés négyszeres növelését csekély összenyomódással képesek felfogni. Az akut terheléseket ezzel szemben a gerincoszlop görbületei hárítják el. A probléma a

szélsőségekben rejlik.

Gerincferdülés
A gerincferdülés lehet született rendellenesség, de ennél sokkal gyakoribb a szerzett, azaz életünk során kialakult gerincferdülés, melynek számtalan oka közül csak egy példát említek meg:
Egy gyereknek gerincferdülése volt és mindenhogy próbálták kezelni, már műteni is akarták.Az egyik kiropraktőr (csontkovács) akihez elmentek vele, végignézte az egész testét és talált egy picike zsírcsomót az egyik talpában. A gyerek 11 éves volt és nem nagyon panaszkodott, de fájt neki. A kiropraktőr (csontkovács) mondta neki, hogy sétáljon egy kicsit, és akkor látszott, hogy asszimetrikusan lép. A fájdalom miatt olyan járástechnikát alakított ki magának a gyerek, hogy ne terhelje a fájós lábát. A forgója így kicsúszott, az egész medence elfordult, a felsőtest pedig korrigálta ezt és kialakult a gerincferdülés (lásd összefüggések). Kivették a csomót, a gyereket megtanították, egyenesen szépen járni, mert már megszokta a rossz járást. Az “érdekes” az, hogy anélkül hogy a gerincével bármit csináltak volna, a tartása visszaegyenesedett.

Bechterew kór
A Bechterew-kór a keresztcsonti ízületnek és a gerincet alkotó ízületeknek gyulladásos megbetegedése, mely évek alatt egyre súlyosabb tünetekhez, mozgáskorlátozottsághoz vezet. A gerinccsigolyák közötti ízületek és szalagok fokozatosan elmeszesednek, emiatt az első tünetek megjelenését követően 10-15 év elteltével ún. bambusznádgerinc, más néven “botmerev gerinc” alakulhat ki.
A betegség lefolyása során a tünetek, a fájdalom a keresztcsont környékéről felfelé halad, és egyre nagyobb gerincszakaszt érint. Előrehaladott esetben a teljes gerincoszlop összecsontosodik.

A fájdalom legtöbbször éjszaka vagy pihenéskor lép fel a keresztcsont tájékán (sacroileitis), mely időnként csökken, máskor erősödik, majd állandósul. A fájdalom a combokba sugározhat.

További tünetek: a csípőízületben, a szeméremcsontban, vagy más nagy ízületben szintén gyulladás és fájdalom léphet fel, valamint szorulás jelentkezhet a mellkasban.

Scheuermann-kór
A Scheuermann-kór, a háti gerinc görbületének növekedéséhez tartozó kórkép, ahol a háti gerinc egészére kiterjed a görbület fokozódásának mértéke, ennek kompenzálása céljából nő a nyaki és ágyéki gerinc előre görbülésének, domborodásának mértéke is. Serdülőkorban jelentkező megbetegedés, melyre a gerinc fokozott háti kiboltosulása, mozgáskorlátozottság, fájdalom jellemző. Oka az érintett csigolyatestek másodlagos csontmagjának károsodása, feltöredezése, ezért a csigolyatestek elülső részének magasságbeli elmaradása következik be, ékcsigolyák jönnek létre.

A hyperkyphosis merev rögzült, és s beteg nem képes a hátát homorítani. Kezdetben fájdalom nem jellemző, inkább kozmetikai problémák miatt fordulnak segítségért. A felnőttkorban kialakuló fájdalom a megmaradó deformitással rendelkező betegekre jellemző, akiknél a fájdalom a túlzottan előredomborodó ágyéki gerincnél jelentkezik. A gerinc ugyanis az ágyéki részen kompenzálja a háti részen kialakuló deformitást.

A gerinc problémák kezelése (gerincsérv, porckorongsérv, gerincferdülés) egy holisztikus állapotfelméréssel kezdődik, majd a probléma oldásához megfelelő technikát alkalmazok. Ezek után, ha szükséges akkor mobilizációt (orvosi gyógymasszőr kimozgatás) és manipulációt (csontkovácsolás, csontrakás).

Minden alkalommal arra törekszem, hogy megtaláljuk a probléma gyökerét és azt meg is szüntessük.

7 válaszok

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] lehet ugyan porckorongsérv is, de a porckorongsérv az isiásszal ellentétben nem egyik pillanatról a másikra alakul ki. […]

  2. […] nagyban eltérő testhelyzetben tartózkodunk (pl: ülőmunka, autóvezetés…), ahol a támasztó, tartó rendszer nem tud hatékonyan működni, ott az izomzatnak kell bekapcsolódnia és besegítenie az adott […]

  3. […] nagyban eltérő testhelyzetben tartózkodunk (pl: ülőmunka, autóvezetés…), ahol a támasztó, tartó rendszer nem tud hatékonyan működni, ott az izomzatnak kell bekapcsolódnia és besegítenie az adott […]

  4. […] egy gerinccsigolya és védekezésképp a testünk izomzata rögzíti az állapotot, hogy további elmozdulás ne […]

  5. […] nagyban eltérő testhelyzetben tartózkodunk (pl: ülőmunka, autóvezetés…), ahol a támasztó, tartó rendszer nem tud hatékonyan működni, ott az izomzatnak kell bekapcsolódnia és besegítenie az adott […]

  6. […] kéz és lábzsibbadás oka lehet, hogy egy csigolya elcsúszott és nyomás alatt tarja a gerinccsigolyából kilépő idegpárt. A kézzsibbadás oka […]

  7. […] gerinc helytelen tartása, a csigolyák állapota kihatással van egész testünkre, a vérnyomásunkra, […]

A hozzászólások nincsenek engedélyezve.